30. 10. 2008

Vintage kozmetika

Starý look nových produktov v sebe majú výrobky kozmetických firiem Paul & Joe, Jelly Pong Pong, POP, či nová línia Bourjois. Lak na nehty vyzerajúci ako ten, ktorým si lakovala nehty mama, či nežné balenia rúžov. Trend vintage je vidieť nielen v odievaní a doplnkoch, ale i v kozmetickom priemysle.





www.asos.com
www.jellypongpong.com
www.paul-joe-beaute.com
www.popbeauty.co.uk

29. 10. 2008

Style Bubble

Ďalším milým blogom, na ktorý sa dobre kiká, je stránka slečny, ktorá si nechá hovoriť Susie Bubble. Naozaj odvážna móda, experimenty a radosť zo života sprevádza každú fotografiu mobilným telefónom, či bežným fotoaparátom. To, čo si S. oblieka je prekladané vecami a vecičkami, čo ju zaujali na prehliadkach, v zákulisí a na párty.



stylebubble.typepad.com

Fotky na Core77

Ak aj vy len vzdialene dúfate, že sa raz dostanete na designové týždne v Londýne, či niekde za morom, online magazín Core77 prináša obsiahle fotodokumentácie práve z takýchto, ale i iných zaujímavých akcií.



www.core77.com/gallery

28. 10. 2008

Sklenené guľôčky

Milým návratom k detským rokom a spomienkam sú náušnice, náhrdelník a prívesok na kľúče so skelenou guličkou. Vyrobil ich Wiliam Skiles a predáva ich Uncommongoods.



www.uncommongoods.com

Skulptúry z bankoviek

Justin Smith mohol počkať so svojim nápadom ešte pár mesiacov a mal by zo Slovenska toľko materiálu, že by vyrobil pokojne aj celú budovu. Ale uznávam, slovenské bankovky niesu tak cool, aby sa z nich dal urobiť žart. Otázne je, či tieto diela vzniklli pred, alebo po vypuknutí krízy. Na obrázku je psík z libry, ale J.S. vytvoril aj orchidee, vlčie maky, zbrane, ovečky a ďalšie.



www.justinesmith.net

27. 10. 2008

United nude

Pri prvom pohľade na produkty značky United Nude z každého pravdepodobne vypadne "uff". Na druhý pohľad si všimnú príbuznosť s architektúrov. Ale stále je z nej cítiť ženskosť a sexepíl.




www.unitednude.com

Pratone - V krajine zázrakov

Lenošenie v jarnej tráve a vyhrievanie sa na slniečku je veľmi príjemné. Ale kedže je už zima predodvermi, spoločnosť Gruppo Strum pripravila skvelé ležadlo, stoličku, prípadne miesto na váľanie sa. Cítiť sa ako zmenšená Alica v krajine zázrakov nieje už také vzdialené. Len Pratone stojí pomerne veľa peňazí : )



www.connox.de

26. 10. 2008

Noma - 10. najlepšia reštaurácia na svete

O tom, aké to je sa najesť v 10. najlepšej reštaurácii na svete, sa s nami podelil Miroslav Hudák. Na jeho želanie nieje text doplnený o diakritiku : ). Ilustračné fotografie sú taktiež od neho.


Noma

Napisat par slov ku kodanskej restauracii Noma je pomerne tazke. Okrem toho, ze som viac na obraz ako na slovo, nemam tak vycibreny jazyk na jemne rozlisovanie chuti ako poctivi gurmani, mam len rad dobre a zaujimave jedla. Toto je presne to, co som ocakaval, ze mi Noma ponukne. Nemusim snad ani hovorit, ze sa mi to potvrdilo na plnej ciare.

Na napad ist do tejto restauracie som prisiel, ked som si rano na hoteli hladal informacie o zaujimavostiach v Kodani, kde som sa prave nachadzal. Nahodou som nasiel, ze je tam 10. najlepsia restauracia na svete, najlepsia v Dansku a Skandinavii. To je vec, ktora sa neda len tak prehliadnut a tak som dufajuc, ze chytim stol cez obed, opustil hotel.



Noma sa nachadza tam, kde by to nikto necakal. V pomerne osarpanej budove v od centra odlahlom pristave, i ked s vyhladom na staru burzu (Borsen) a ked sa clovek dobre pozera, aj na novu operu (Operaen). Treba vsak povedat, ze ako je budova zvonku nenapadna a osarpana, zvnutra je velmi pekne a vkusne zariadena a ak mozem ako stredoeuropan povedat, posobi seversky.

Po prichode ma uvital casnik, bolo vidiet, ze si ma premeral pohladom, mrkol na anonymneho kuchara v predkuchyni, kde sa pripravovali finalne pokrmy a ktora bola viditelna aj z restauracie samotnej a posadil ma do lounge s tym, ze uvidi, ci maju stol. Po chvilke prisiel este dalsi casnik a mrkol na mna, po este dalsej chvilke prisiel ten prvy a povedal, ze nakoniec pre mna stol nasli. -- Kedze som taketo nieco ocakaval, obliekol som sa pomerne slusne, yuppicky - cierne tricko, velmi-tmavomodre rifle, cierne topanky a "sportove" sako. Uvodnym pohovorom som teda pravdepodobne presiel a usadili ma.

Teraz zacina ta tazka cast -- popis jedal. Oficialne boli papierovo styri chody -- velke obedove menu, ktore sa prakticky nemeni a ak sa meni, tak len velmi pozvolna - takze to nie je menu, ktore by si clovek chodil davat denne a ani na to nie je urcene. Kazdopadne, pocas dvoch hodin, co som tam bol, mi casnici doniesli 9 druhov pokrmov, z ktorych 6 je aj na fotografiach -- apropos, fotografie - bolo mi mierne trapne fotit kazde jedno jedlo, tak som im vysvetlil, ze okrem ineho budem o restauracii pisat blog a chcem fotky; snad to chapali.



Chody:
0) chlieb -- domaci, peceny, dva druhy muky, peceny v muffinovych formach, takze v tvare muffinov, podavany s dvoma pomazankami - syrovou na islandsky sposob (s nejakou zeleninoua) a tukom -- dobre na zabijanie casu medzi chodmi, ale vela ho nebolo -- dokopy padli dva ci tri muffiny -- syrova pomazanka bola velmi mnam
1) prepelicie vajicko -- vtipna chvilka pri jeho podavani, kedze prisiel casnik a narychlo zamrmlal, ze je to boiled egg atd... a ja som chvilku ostal zarazeny,... a chvilku mi trvalo, kym som sa spamatal, ze by som to mal aj zjest -- kedze ma casnik videl uz nefunkcneho, prisiel zamnou, ze ako mi chutilo -- a ja ze,... ehm, este som ho nezjedol -- na co na mna dost zacudovane pozrel a ospravedlnil sa :)
2) "keks" z naslanaheho syru s ciernym kaviarom (to ako plnka), horna chrumkava cast opeceny syr, spodna cast kuracia koza (ak som dobre pochopil) -- chutilo to vyborne
3) domace redkovky (2ks) v -- ja fakt netusim com -- podavali to v malom kvetinaci - klasickom cervenom palenom -- v ktorom bol nejaky dip a nieco hnede, co sa velmi podobalo na zeminu -- ale nechutilo to ako zemina -- a samozrejme redkovky samotne -- redkovky poznam, ale bolo dobre, klasicke redkovky -- kedze my si vieme dopestovat organicke redkovky aj tu, nic zvlastne pre nas
4) dalsi "keks", tentoraz uz je na fotke -- zvlnene -- tazko povedat, co presne to bolo, ale bol tam syr, chutilo to velmi dobre (vravim, ze neviem o jedle rozpravat)



V tomto momente mi doniesli menu a vybral som si co si dam na jedenie -- menu velmi vkusne, rozdelene na dve casti -- prva cca 8 stran jedlo a zvysok VELA stran vino -- nechcel som alkohol, dal som si len jedlo -- velke 4 chodove lunch menu

5) Sepia, zelenina, vselico mozne, neviem identifikovat co to bolo, ale bolo to vynikajuce -- sepia bola podavana ako obdlznik, ktory ked clovek posunul nozikom zistil, ze je predkrajany na male kococky, co bolo perfektne a velmi dobre sa potom sepia dala vychutnat -- tento chod bol este stale mimo menu a dajme tomu, ze mozeme povedat, ze zadarmo (i ked o to tam naozaj neslo)
6) Mozem citovat menu: "Mackerel and grilled cucumber, Dill and nasturtium leavesl" a mozem povedat, ze aj ked nie som velky priaznivec uhorky, bolo to velmi dobre, ryba priam perfektna, i ked chvilku tam bolo tej uhorky az prilis vela. Zaujimavy moment je ten biely prasok, co je zladovately chren -- dodalo to celemu jedlu zvlastnu chladnost a sviezost a ked sa to zmiesalo s tou omackou z oleja a uhorkovej stavy, bolo to velmi chutne a mliecne.
7) "Ramson onion and onions from Laso, Onion-cress and onion bouillon" -- inak povedane, cibulka, cibulka a cibulka -- a este cibulka -- zvlastna a velmi dobra chut, moj nazor sa rozchadza o tom, co bola zac ta omacka -- ale myslim, ze to bol kaviar (opravte ma, ak mate iny nazor) -- velmi prijemne, chutne a prve naozaj teple jedlo
8) "Lamb breast and cauliflower stems, Sorrel and watercress" -- hlavne jedlo, jahnacie prsicka, podla slov cloveka, ktory mi to priniesol pripravovane 36 hodin, zelenina -- omacku bohuzial neviem, mozno gurmani povedia, co to bolo zac :) -- kazdopadne, mimoriadne dobre maso, velmi jemne a skvele chutiace -- mierne slano, akoby tam bol syr -- a nebol... velmi zvlastne. Taktiez k tomuto chodu sa viaze zaujimava story, kedze mi ho priniesol ten anonymny kuchar zo zaciatku pribehu -- pozeral som potom fotky na stranke a ten casnik sa pokial si pamatam velmi napadne podoba na chief-a a majitela v jednej osobe :)
9) Dezert -- "Fresh blueberries, Pine and thyme" -- ako casnik povedal, ked doniesol -- ma to byt prechadzka po skandinavskych lesoch -- a teda bola -- okrem boruviek (ako sa to povie slovensky) a ostatneho spominaneho tam bol sorbet z lesnych plodov, vanilkova zmrzlina a este vselico dalsie, co si nepamatam -- i ked vanilka uplne v lese nerastie... :) ale nemusim hovorit, ze to bolo skvele.



Summa summarum, chapem, preco si restauracia vysluzila 2* v Michelinovi a 10. vo Forbes. Mozem vrcholne odporucat ako zazitok. Jediny problem je, ze dostat sa tam len tak lahko nejde. Ja som mal okrem toho, ze som presiel "vstupnym pohovorom" stastie aj v tom, ze tam ten stol naozaj bol. Casnik, co som sa s nim chvilku bavil spominal, ze je problem aj cez obed -- a veceru treba rezervovat 2,5 - 3 mesiace vopred... inak, staff velmi prijemny a ochotny.

Cena za cely obed -- obed (525 DKK), apple juice (60 DKK), voda (55 DKK) + tip -- dokopy 700 DKK, co je podla googlu 2800 SKK.
Hodnotenie -- absolutne davat nebudem, na to mam prilis malo top restauracii pochodenych, ale 4.7 out of 5.0 a u mna zatial absolutna #1.

www.noma.dk
Flickr Noma by M.H.

Copenhagen očami M.H.

Krásne fotografie z návštevy Kodane. Viac na Flickr.

Foto by Miroslav Hudák














Flickr - Miroslav Hudak

24. 10. 2008

Princesse tam tam

V poslednej dobe, akoby sa roztrhlo vrece s nádherným spodným prádlom, v ktorom by sa každá z nás cítila viac sexy. Šik, ženské a dobre strihané sú aj kúsky z dielne Princesse tam tam.





www.princessetamtam.com

Zápisníky Recycled

Tiež ste sa často v škole pýtali, načo si to všetko píšete a k čomu je to dobré? Malé žlté zápisníky Recycled sú vyrobené z poznámok o dejinách filmu. Rôzne veľkosti, tvrdý obal, hrebeňová vazba.

23. 10. 2008

Vitamin C

A čo tak trochu ozvláštniť svoj laptop, prípadne si len urobiť srandu so všetkých "bielopočítačových"? Dizajnérska skupina Loony Design ponúka nálepky vitamin c v tvare čerešne, hrušky a nenahraditeľného jablka.



loony-design.de

Exotické ovocie - Kaki

Obchod so zeleninou a ovocím na Bělehradskej ulici v Prahe má tri základné výhody. Majú otvorené non-stop, majú skvelú vinotéku a vždy nejaké exotické ovocie, ktoré nikto netuší, čo je a ako sa to je. Takto som si kúpila akúsi oranžovú guľu s názvom na cedulke "Kaki". Ide o plod, chuťovo podobný marhuli a štruktúrou manga. Plod je výrazne sladký a je sa spolu so šupkou. Múdre články dodávajú, že by sa mali jesť iba zrelé a sú bohaté na draslík, horčík a malé množstvo fosforu. Údajne majú jemne laxatívny účinok. Ovocie ako také pochádza z Kórey, ale jeho pestovanie sa rozšírilo aj do Číny a Japonska. Ako každé iné exotické ovocie, aj toto má viacero pomenovaní. Známe sú ako kaki, churma, persimon, alebo shitse.

22. 10. 2008

Momiji dolls

Zbieranie motýľov a obrúskov je definitívne pasé, ako sa zdá. Pre maldé, ale i tie staršie, slečny by mohli byť pekným zberateľským artiklom bábiky. Niesu veľké, no o to sú roztomilejšie. Momiji dolls.





www.momijishop.com
www.prezzybox.com